Kostpolitik

Kostpolitik

Vores madpolitik udspringer fra køkkenet, som er husets hjerte – her duftes og kikkes, når arbejdsprocessen er i gang.

Vaner og holdninger til mad og drikke grundlægges i barndommen og har stor betydning for sundheden hele livet igennem.

Sund mad er en vigtig forudsætning for, at vi kan sikre vores børn et godt helbred og forebyggelse af sygdomme. Det har stor betydning for at kunne koncentrere sig og have overskud til at lege, lære og udvikle sig. Kosten er derfor en vigtig forudsætning for at vores børn trives både fysisk og psykisk.

 Der bliver lavet mad i huset. Vi bestræber os på, kun at servere økologisk, eller dansk. Vi er pt. 80% økologisk.

Der laves ernæringsrigtig kost tilpasset barnets alder og baseret på årstidens friske råvarer – gerne danske.

Sunde madvaner                             
Vi vil gerne medvirke til, at børnene får nogle sunde og gode spisevaner – og ikke påvirker hinanden i usund retning. Børnene skal have en viden om sund kost og have mulighed for at smage noget forskelligt. De skal have kendskab til de forskellige madtraditioner, der kan være i forbindelse med årstider og højtider. Personale og forældre skal sammen sikre, at børnene gennem den daglige mad og drikke får energien til at udvikle sig optimalt og at de har en positiv oplevelse af måltiderne.

 
Mad i hverdagen
–    Morgenmad, der bliver serveret morgenmad fra 6.00 – 8.00. Vi tilbyder følgende morgenmadsprodukter:
–    Havregryn, havregrød, speltflakes, cornflakes, havrefras og müsli
–    Skummet mælk/vand
–    banan, rosiner eller andet frugt

–    Formiddagsmad.
Der bliver serveret formiddagsmad 8.30-9.00. Her bliver der serveret knækbrød, riskiks, eller hjemmebag. Børnene har altid adgang til vand.

–   Frokost.
Her kan det også være lidt forskelligt fra gruppe til gruppe, men generelt kan det se sådan ud. Vi spiser ca. 11.00. Før vi spiser mad, holder vi ofte samling. Efter at have vasket hænder er der et til to børn, der er med til at dække bord, tælle tallerkener, kopper m.m. Når alle har vasket hænder og sidder ved bordene, bliver der bedt om ro og sagt værsgo. Der bliver hyggesnakket rundt om bordet. Vi prøver at holde bordskik – dvs. vi forsøger ikke at irettesætte hele tiden, men fortæller, når det er nødvendigt, hvordan man skal sidde ved bordet for at det skal være en god oplevelse for alle. Børnene hælder selv vand/mælk op. Børnene vælger selv deres mad fra fade med rugbrød som køkkenpersonalet har smurt, ofte har vi også ”smør selv” hvor børnene selv smører deres mad , eller bålmad hvor vi får varmt mad.

–    Frugt.
Om eftermiddagen spiser vi frugt, det sker mellem 14.30-15.00. Her bliver der serveret rugbrød klapsammen eller hjemmebag, derudover laver vi fade med frugt og grønt.

Mad ved fødselsdage

Det er meget forskelligt, hvordan en fødselsdag foregår. Det afhænger helt af det enkelte barn og dets forældre.
–    Hvis fødselsdagen holdes her i huset, aftaler man med personalet, hvordan det skal foregå, i hvilket tidsrum og hvad man vil medbringe.
–    Hvis gruppen inviteres hjem, er det en god idé at fortælle personalet, hvad de kan forvente i forhold til tidsramme, evt. forplejning m.m., eller om de skal have madpakke med. Personalet kan også komme med forslag – hvad plejer at være en succes, er der børn med allergier, hvilke gode alternativer er der uden for meget sukker og usundt fedt?

Se ideer på f.eks. www.frugtfest.dk.